Přijeďte k nám na výlet, ale nezapomeňte třídit odpad

Plánujete výlet do Pardubického kraje? Víte, na co se u nás můžete těšit? Pardubický kraj nabízí mírné kopečky, ale také masív Králického Sněžníku – třetí nejvyšší pohoří v Česku. Na cyklisty nebo bruslaře čekají trasy v nížinách kolem Labe. Milovníci historie uvítají krásné středověké hrady, tvrze či renesanční zámky. V každém ročním období si vyberete z řady sportovních i kulturních akcí. Na svém výletu se můžete zastavit v jedné z 417 obcí a ve 34 městech. V převážné většině z nich lidé velmi svědomitě třídí odpad.

Pro obyvatele Pardubického kraje i jeho návštěvníky je připraveno celkem 9 292 kontejnerů na tříděný odpad. Každý občan kraje do nich za rok vytřídí téměř 37 kg odpadu, který lze, na rozdíl od odpadu netříděného, dále recyklovat.

„Přes 90% měst a obcí Pardubického kraje je zapojeno do systému EKO-KOM. Lidé tu běžně třídí papír, barevné a čiré sklo, plasty a společně s nimi nápojové kartony. Při porovnání množství vytříděných odpadů se Pardubický kraj drží v horní polovině v rámci celé České republiky“, informoval Tomáš Pešek, regionální manažer společnosti EKO-KOM, a.s.

Všechny obce Pardubického kraje zapojené do systému EKO-KOM každoročně bojují o to, která z nich bude nejlepší ve sběru tříděného odpadu. Soutěž „O perníkovou popelnici“ má za sebou už čtyři ročníky a úspěšně se rozbíhá pátý. Zvítězit může kterákoliv obec – bez ohledu na to, jak je velká.

Aktivní jsou také školy Pardubického kraje, které se pravidelně zúčastňují různých soutěží i projektů. Žáci se svými učiteli s chutí využili například možnost podílet se na unikátním světovém rekordu - z odpadových materiálů určených pro třídění vytvářeli znaky svého města či obce. V průběhu roku 2010 tak vznikla největší Galerie znaků měst a obcí na světě.

V řadě měst a obcí probíhají akce určené pro širokou veřejnost, tzv. outdoorové akce. Jednou z nich je „Barevný den plný her“, při kterém se dokáže bavit celá rodina. Děti plní různé úkoly, jejichž společným tématem je třídění odpadů, vyzkoušet svoji bystrost při hraní maxidomina nebo například vyzkoušet zábavné třídění na koloběžce. Děti, ale i dospělí se zároveň dozvědí spoustu užitečných informací o třídění odpadů.

„Naše barevné dny pravidelně navštěvují akce ve městech a obcích Pardubického kraje. Již tradičními akcemi, kterých se účastníme, jsou Město v pohybu v Ústí nad Orlicí, Den s Technickými službami města Chrudim nebo na oslavách dne Země ve Vysokém Mýtě. Najdete nás na Bambiriádě, dětských dnech i dožínkách,“ řekl Tomáš Pešek a doplnil: “S  úspěchem se na jednotlivých akcích setkává také náš prosklený kontejner. V něm si každý může prohlédnout, jak vypadá běžný netříděný domácí odpad a na druhé straně, co všechno je možné z něj vytřídit“.

V Pardubickém kraji třídí odpad obyvatelé měst a obcí, školy i úřady. Třídit odpad si lidé zvykli také při různých akcích - kontejnery na tříděný odpad fungují například při provozu letního kina Pernštejn v Pardubicích.

Až přijedete obdivovat krásy našeho kraje, užijte si výlety i nejrůznější akce, ale nezapomínejte třídit odpad.
My v Pardubickém kraji to umíme!

Další informace o třídění odpadu najdete na www.ekontejnery.cz a www.jaktridit.cz.