Odpad na sídlišti zmizí pod zemí

Česká Třebová, 07. 04. 2016 – Město se rozhodlo letos investovat milion korun do druhého stanoviště podzemních kontejnerů na tříděnýodpad. V létě se objeví na sídlišti Trávník.
Když se "bezedné"
odpadkové koše objevily na Starém náměstí, vyvolaly kritiku za své umístění. V samém centru města nahradily nevzhledné plastovékontejnery, které stávaly o pár desítek metrů dál v Nádražní ulici. Jestli se kvůli nim v lokalitě třídí méně nebo více, zjistit nelze.

Podle odboru životního prostředí ale mají hned několik výhod. "Město tím šetří prostor, místo objemného kontejneru stojí na ulici jen box o velikosti odpadkového koše. Slouží jako plnicí otvor a je konstruován tak, že se do něj dá odpad jen vhazovat. Brání tak nejrůznějším sběratelům v tom, aby se ve smetí přehrabovali a vyhazovali jej ven, v jeho okolí tak vznikal nepořádek. Současně přestává být i snadným terčem nejrůznějších legrácek, které končí převržením a vysypáním kontejneru. Pod zemí zůstává i hlasitý třesk tříděnéhoskla a v neposlední řadě i zápach," vysvětlovali občanům úředníci.

Podzemní kontejnery také podle jednatele společnosti Eko­Bi Miloslava Cinka mají větší objem (kolem 10 kubíků), takže se nemusejí tak často vyvážet. "Museli jsme upravit svozové vozidlo, na kontejner jsme instalovali zvedací zařízení. Nádoba se vyjme, přeloží na kontejner, spodem se vysype odpad a vloží se zpět," vysvětlil princip, který podle něj není nijak náročnější než svoz barevnýchkontejnerů. Na sídlišti Trávník se pod zem skryjí nádoby na papír, sklo a plasty. Nad zemí zůstanou kontejnery na drobná elektrozařízení a textil.