Kdo pečlivě třídí, má slevu

Ústí n. O. – Ústí nad Orlicí, 07. 04. 2016 - Od letošního roku na straně jedné navýšilo místní poplatek za komunální odpad (z 550 na 590 korun za jednoho poplatníka), na straně druhé nabízí slevový systém tříděníodpadu
Odměnit má ty, kteří pečlivě
třídíodpad, a motivovat další obyvatele města, aby se přidali. Ve sběrném dvoře byla zavedena elektronická evidence odevzdaného odpadu
, ti, kteří chtějí uplatnit slevu, se musí registrovat a požádat o vydání městské karty pro sběrný dvůr, ta je zdarma.

Největší nápor registrujících zažívali pracovníci městského úřadu a společnosti Tepvos, která provozuje sběrný dvůr, v únoru, kdy odstartovaly svozy s načítáním čárových kódů. Podle sdělení ústecké radnice je už registrováno přes 2800 poplatníků. "Při prvním únorovém svozu v ulicích bylo načteno 1280 pytlů. Zároveň začal sběr také ve sběrném dvoře, kde bylo odevzdáno dalších 271 kusů. Únorový počet byl v březnu překonán téměř dvojnásobně. Počet vytříděného sběru narostl na 2983 kusů pytlů papíru, plastu a nápojových kartonů," bilancoval místostarosta Jiří Preclík. Systém přináší první pozitiva, roste množství vytříděného odpadu, v únoru byl meziročně o zhruba 10 procent vyšší.