Pardubický kraj bude už potřetí rozdávat Perníkové popelnice

Celý rok 2009 soutěžily města a obce Pardubického kraje v třídění odpadů. Celý rok od ledna do prosince bojovaly o to, kdo bude nejlepší. A výsledek?

Soutěž „O perníkovou popelnici 2009“ vyhlásil Krajský úřad Pardubického kraje ve spolupráci se společností EKO-KOM a.s., která se zabývá tříděním a recyklací odpadů. Perníková popelnice byla – tak jako každý rok – rozdělena do tří kategorií podle velikosti soutěžících obcí (do 500 obyvatel, do 5000 obyvatel a nad 5000 obyvatel). Kromě těchto již tradičních kategorií přišli pořadatelé s dvěma novinkami  - cenou pro „Skokana roku“ a pro „ Absolutního vítěze“.

„Rozhodli jsme se udělit zvláštní cenu „Skokan roku“ pro tu obec, která oproti loňskému ročníku soutěže, zaznamenala největší zlepšení v hodnocení. V tomto případě nerozlišujeme velikost obce, jde pouze o rozdíl v konečném hodnocení v roce 2008 a v roce 2009“, upřesnil novou kategorii Tomáš Pešek, regionální manažer společnosti EKO-KOM, a.s. „ Absolutním vítězem se stane ta obec, které s bez ohledu na svou velikost podařilo v přepočtu na obyvatele vytřídit nejvíc odpadu.“, dodal ještě Tomáš Pešek.

V kategorii do 500 obyvatel se na prvním místě umístila obec Neratov z okresu Pardubice s 98 obyvateli. Loni byli devátí, letos vybojovali první příčku. Druhé místo z loňského roku obhájila obec Pustina z okresu Ústí nad Orlicí s pouhými 66 obyvateli. Třetí skončily Svinčany z okresu Pardubice (370 obyvatel), které se po loňském čtvrtém místě dostaly na stupně vítězů.

V kategorii 500 – 5000 obyvatel si nejlépe vedlo město Sezemice (okres Pardubice, 3328 obyvatel).
Na špici se drželo v průběhu celého roku. V roce 2008 mu patřilo druhé místo, letos bylo suverénně nejlepší. Letošní stříbro si odnese město Seč z okresu Chrudim (1647 obyvatel), které poskočilo z loňského sedmého místa. Vítěz roku 2008 - obec Opatovice nad Labem (okres Pardubice, 2277 obyvatel) se tentokrát musí spokojit s třetím místem.

V kategorii nad 5000 obyvatel je zlaté město Litomyšl (okres Svitavy, 10 052 obyvatel). Podobně jako v předchozí kategorii město Sezemice, byla Litomyšl v minulém roce druhá, letos zvítězila. Vyměnila si svoji pozici s městem Žamberk z okresu Ústí nad Orlicí (6021 obyvatel). Loni první, letos druzí. Třetí místo si udržel Letohrad (okres Ústí nad Orlicí, 6190 obyvatel).

Překvapením letošní soutěže je obec Jaroslav z okresu Pardubice. Se svými 233 obyvateli poskočila ve své kategorii o 148 pozic ze 177. místa v roce 2008 na 29. místo v roce 2009 (v celkovém hodnocení byla loni 312. a letos 67. – tedy skok o 245 míst). Právem jí patří titul „Skokan roku“.
„Absolutním vítězem“ celé soutěže se stalo město Sezemice.

Slavnostní vyhlášení vítězů třetího ročníku soutěže o Perníkovou popelnici 2009 proběhne v pondělí 3. května 2010 v sídle Krajského úřadu Pardubického kraje.

Jaká čeká vítěze odměna? Za první místo 130 tisíc, za druhé 70 tisíc a za třetí 40 tisíc korun. Hodnotí se samozřejmě každá kategorie zvlášť. „Skokana roku“ určitě potěší 30 tisíc korun.  Podtrženo a sečteno – těm nejúspěšnějším se rozdělí třičtvrtě milionu korun.
„Tyto finanční prostředky může obec použít například na projekty v oblasti ochrany životního prostředí nebo na úhradu nákladů spojených s nakládání s odpady.“, doplnil Tomáš Pešek, regionální manažer společnosti EKO-KOM, a.s.

Podrobnější informace o soutěži a jejích pravidlech najdete na www.ekontejnery.cz.

[rokdownload menuitem="98" downloaditem="95" direct_download="true"]Tisková zpráva v pdf[/rokdownload]