V Pardubickém kraji znají nejlepší obce v třídění odpadu

Třetí ročník soutěže v třídění odpadu „O perníkovou popelnici“ je minulostí. Vyhlášení výsledků proběhlo 3. května 2010 v sídle Krajského úřadu Pardubického kraje.  Akce se zúčastnili starostové, místostarostové i další zástupci všech vítězných obcí, rozdalo se deset perníkových popelnic a třičtvrtě milionu korun.

Zájem o soutěž stále roste. V roce 2009 bylo do systému EKO-KOM a tedy i do boje „O perníkovou popelnici“ zapojeno 413 ze 452 obcí celého Pardubického kraje. To znamená, že soutěžilo 91% obcí a 99% obyvatel. V městech a obcích kraje přibylo také 699 kontejnerů na tříděný sběr, je jich už téměř 10 tisíc. Zatímco v roce 2008 jste jich mohli v kraji napočítat 8593, v roce 2009 jich bylo už 9292. Ve srovnání s ostatními kraji dosahuje Pardubický kraj průměrných výsledků ve třídění odpadu.

„Konec roku 2008 a celý rok 2009 byl poznamenán hospodářskou krizí, která se pochopitelně odrazila i v odpadovém hospodářství, uvedla při předávání cen Martina Vrbová, ředitelka oddělení využití odpadů společnosti EKO-KOM, a.s.Dnes mohu říci, že se stav stabilizoval a celý systém třídění se podařilo udržet. Výsledky v Pardubickém kraji jsou sice tento rok o něco slabší, ale přesto je třeba tuto aktivitu ocenit. Lidé v  kraji totiž třídit odpad umí, což dokládají nejen statistická čísla, ale i velmi dobré umístění obcí kraje v celorepublikové soutěži „Křišťálová popelnice“. Nyní se můžeme těšit na příští rok, kdy budou výsledky jistě lepší,“ doplnila Vrbová.

Připomeňme si, kdo soutěž „O perníkovou popelnici 2009“ vyhrál. Absolutním vítězem se stalo město Sezemice. V kategorii do 500 obyvatel se na prvních třech místech umístily obce Neratov (1. místo), Pustina (2. místo) a Svinčany (3. místo).  V kategorii 500 – 5000 obyvatel si nejlépe vedly obce Sezemice (1. místo), Seč (2. místo) a obhájce loňského zlata Opatovice nad Labem (3. místo).  V kategorii nad 5000 obyvatel zvítězilo město Litomyšl, nad druhým (a v roce 2008 vítězným) Žamberkem a třetím Letohradem.  Titul „Skokan roku“ získala obec Jaroslav za skok ze 177. na 29. místo ve své kategorii.

Co dopomohlo nejlepším obcím k vítězství?

V obci Neratov se podařilo obyvatelům předat k recyklaci víc odpadu, než odvezli na skládku. Vytřídili totiž 70% veškerého odpadu.

Sezemice sází na jistotu. Lidé se tu rozhodli být nejlepší a daří se jim. Hned v prvním ročníku soutěže zvítězili, v roce 2008 jim prvenství uteklo jen o kousek a skončili druzí, v roce 2009 jsou nejlepší nejen ve své kategorii, ale stali se i „Absolutním vítězem“ celé soutěže. Vytřídili více než 100 kilogramů odpadu na občana za rok.

Litomyšl zvítězila díky tomu, že každý její obyvatel v roce 2009 vytřídil 72,5 kilogramu papíru, plastů, skla a nápojových kartonů.

„Skokan roku“ - obec Jaroslav si k postupu o 148 pozic pomohla tím, že doplnila tradiční sběr do nádob o sběr do pytlů. Místo 23 kilogramů v roce 2008 vytřídil každý zdejší obyvatel 37 kilogramů v roce 2009.

„Obce mají díky „Perníkové popelnici“ možnost zasoutěžit si a být vyhodnoceny. Silným motivačním prvkem je finanční odměna pro ty nejlepší. Pardubický kraj a společnost EKO-KOM podporují tuto soutěž finančními prostředky. Pardubický kraj podporuje třídění odpadu i jinak. Provozujeme například odpadové centrum, kde se mohou města a obce informovat o tom, jak mají postupovat ve třídění odpadu,“ uvedl Václav Kroutil, radní Pardubického kraje zodpovědný za životní prostředí, zemědělství a venkov.

Od začátku roku 2010 běží v Pardubickém kraji již čtvrtý ročník soutěže „O perníkovou popelnici“. Držme palce, ať je opět úspěšnější, než ročník minulý!

[rokdownload menuitem="98" downloaditem="96" direct_download="true"]Tisková zpráva v pdf[/rokdownload].