Co dělat s odpadky v domácnostech?

Správná odpověď zní: vytřídit je! Někomu může separace odpadů připadat jako zbytečná věc, tak to ale není! Tříděním odpadu můžeme výrazně ovlivnit naše životní prostředí.

Každý by si měl uvědomit, že velkou část toho, co vyprodukujeme, tvoří odpady, které lze znovu využít. Proto se vyplatí začít třídit už doma. Nemusíte kupovat nové odpadkové koše. Stejně poslouží i tři igelitové tašky – na papír, plasty a sklo. Například vytříděný papír je možné recyklovat až sedmkrát!  Plasty jsou také výborně recyklovatelnou surovinou. Z PET lahví se například vyrábí vlákna, která se používají jako výplň zimních bund a spacáků nebo se přidávají do takzvaných zátěžových koberců. Díky recyklaci skla potom vznikají nové lahve na minerálku či pivo.

Množství odpadů z našich domácností můžeme výrazně ovlivnit už při samotném nákupu. Příkladem jsou mycí prostředky na nádobí. Pokud stále kupujeme saponát v plastikové (PET) lahvi, obal zabere mezi odpadky po vyhození vždy několikanásobně více místa, než obal od náhradní náplně. Tou pochopitelně můžeme plnit do již jednou zakoupenou lahev. Ušetříme tak nejenom zmiňovaný obal, ale také svoji peněženku.

K třídění odpadů v domácnostech stačí opravdu velmi málo. Pořiďte si tři nádoby, do kterých budete jednotlivé odpady odkládat. Takto vytříděný odpad potom vhoďte do správného kontejneru. Do žlutého kontejneru patří plasty, modrý kontejner je určen pro papír, do bílého nebo zeleného kontejneru vhoďte sklo a vše je hotovo.

„Třídit doma je velmi důležité. Pokud v jedné odpadkové nádobě skončí vše nepotřebné, nelze již materiál dále dotřídit a zpracovat,“ vyjádřil se Tomáš Pešek, regionální manažer společnosti EKO-KOM, zabývající se tříděním a recyklací odpadu.

Informace o třídění odpadu najdete na webové adrese www.ekontejnery.cz