Most i záchranný kruh mohou vzniknout recyklací odpadu

Léto je v plném proudu, je doba dovolených, odpadků je snad ještě více než v průběhu roku. Někde najdete nádoby na tříděný odpad, jinde zatím musíte zapomenout na dobré třídící zvyky, protože na veškerý odpad je pouze jedna jediná nádoba.

Pojďme se podívat, jak to vypadá s tříděním odpadu ve světě. Co se všechno se dá využít k recyklaci a jakým způsobem? U nás jsme zvyklí třídit plasty, papír, sklo, kovy, nápojové kratony, bioodpad, baterie, léky a elektroniku ale umíte si představit třídění a využití například rozdrcených cédéček nebo dětských holinek?

Britové například umí zpracovat zabavená pirátská cédéčka. Nejprve je rozdrtí a poté spojí s namodralým plastem z barelů, ve kterých se dodává voda do kanceláří. Vznikne namodralá deska, která je schopna odolat i vysokým teplotám.

Ač to zní úsměvně, recyklovat se dají i peníze. Staré a vyřazené bankovky se lisují společně s průsvitným plastem z odpadních obalových lahví. Z tohoto materiálu se potom vyrábí různé desky a doplňky. Ve finálních výrobcích jsou pak vidět kusy jednotlivých bankovek.

Využít se dají také mobilní telefony. Stačí odstranit baterii, sim kartu a elektroniku. Plastové části telefonů se slisují do desek. Ty se mohou použít na pracovní desku stolu nebo jako nástěnka. Zajímavé je, že na takové desce je viditelný každý takto použitý telefon.

A co zmiňované holínky? Stačí je rozdrtit na drobné kousky a pod velkým tlakem a za vysoké teploty je formovat do desek.

Jsme zvyklí na recyklovanou zatravňovací dlažbu, obrubníky i zahradní nábytek. Někdo má doma květináče nebo odpadkové koše z recyklátů. Běžně využíváme plastové desky, prkna a hranoly. Před dopravním hlukem nás chrání plastové protihlukové stěny, ale dokážete se představit recyklovaný most?

Alespoň jeden takový určitě existuje. Pokud byste ho chtěli vidět, museli byste se vydat do New Yorku. Je vyrobený ze 7 500 kg směsných plastů, je určený pro pěší, ale unese i 15 tunové vozidlo a bez oprav by měl vydržet 50 let.

„Recyklací plastových odpadů se vrací do surovinového oběhu materiály, které jsou z neobnovitelných přírodních zdrojů, a které by jinak končily na skládkách nebo ve spalovnách. Díky výrobkům z recyklovaných plastových odpadů se lidé mohou přesvědčit, že třídění odpadů má smysl a praktický význam.“, doplnil Tomáš Pešek, regionální manažer společnosti EKO-KOM, zabývající se tříděním a recyklací odpadu.

Vraťme se ještě zpátky k nám a k létu. Pouhé 2 kg plastového odpadu stačí, aby mohl vzniknout jeden záchranný kruh. To je 50 kusů 1,5 litrových plastových lahví. Nezapomeňte proto třídit i o prázdninách, protože záchranný kruh se může někdy hodit i Vám.

Další informace o třídění odpadů najdete na www.ekontejnery.cz.