Odpadky patří na skládku?

Je léto, prázdniny, pro většinu z nás je to chvíle, kdy můžeme hodit svoje starosti za hlavu. Co bychom za hlavu házet rozhodně neměli, jsou odpadky.

Představte si dovolenou u rybníku – rozhodnete se jít do vody a stoupnete do obalu od brambůrek, koupete se a vedle Vás se plave PET láhev, odcházíte a na sandály se Vám nalepí obal od nanuku. Podobně idylická může být i dovolená u lesa – hledáte houby, najdete kelímek od jogurtu, trháte maliny a pod nohama Vám šustí igelitový sáček, chcete si na chvíli odpočinout a sednete si mezi obaly od bonbonů.

Černé skládky nejsou nijak vzácným jevem. Na území Evropské unie je jich kolem 7 tisíc. Nejvíc nepovolených skládek mají v Itálii, o něco lépe je na tom Řecko, Francie a Bulharsko.

Zkuste někdy během své dovolené spočítat, kolik jste našli například pohozených plastových obalů. Jen pro srovnání - na celém světě se vyprodukuje něco kolem 100 milionů tun plastů ročně. Recyklují se necelá 4%. Množství plastových obalů, které skončí nebo volně v přírodě se dá spočítat jen obtížně. „Spotřeba plastů každoročně roste. V České republice vyprodukuje každý člověk kolem 30 kg plastů za rok. Z toho více než 80% tvoří různé obaly,“ uvedl Tomáš Pešek, regionální manažer společnosti EKO-KOM, a.s.

I na dovolené můžete třídit odpad. „Kontejnerů na tříděný odpad je v České republice více než 178 tisíc. Dnes už jsou kontejnery běžné nejen ve všech větších obcích, ale najít je můžete i ve většině malých obcí, během cyklovýletu, horské túry nebo na letním tábořišti. Všude platí stejná pravidla – do žlutého kontejneru patří plasty, do modrého papír a do zeleného sklo,“ připomněl Tomáš Pešek.

Třídění odpadu Vám příliš času nezabere a přitom třeba právě díky Vám vznikne další plastové lehátko na kterém můžete příjemně relaxovat.