S plasty můžete pracovat nebo si hrát

Už jste slyšeli o ostrovu z plastů? Holandští architekti přišli s návrhem na vytvoření recyklovaného ostrova. Měl by měřit kolem 10 tisíc čtverečných kilometrů a bude měnit svoji polohu. U nás zatím moře nemáme, ale výrobků z recyklovaných plastů tady najdete dost.

Na zahradě vám může dobře sloužit zatravňovací dlažba, chodníčky mezi záhony, ale třeba také ploty nebo zahradní nábytek. Doma oceníte odpadkové koše. Velké využití mají recyklované plasty na stavbě. V podobě imitace dřeva - prken, desek, hranolů nebo palet.  Také některé protihlukové stěny, okolo kterých denně projíždíte, se vyrábějí z recyklovaných plastů.

„Recyklací plastových odpadů se vrací do surovinového oběhu materiály, které jsou z neobnovitelných přírodních zdrojů, a které by jinak končily na skládkách. Díky výrobkům z recyklovaných plastových odpadů lidé mohou vidět praktický význam a smysl třídění odpadů,“ řekl Tomáš Pešek, regionální manažer společnosti EKO-KOM, zabývající se tříděním a recyklací odpadu.

Víte, co všechno patří do žlutého kontejneru na plasty? Neuděláte chybu, pokud tam vyhodíte: PET lahve, kelímky od jogurtů či pomazánek, obaly např. od šamponů či pracích prášků, igelitové tašky a sáčky, obaly od bonbonů, sušenek a jiných instantních potravin, obaly od CD, plastové krabičky apod. Nemusíte váhat ani v případě plastových květináčů a truhlíků. Do žlutého kontejneru patří také polystyren.

Užívejte si léta a prázdnin, mlsejte sladkosti a dobroty, ale nezapomeňte, že obaly od nich patří do barevných kontejnerů na tříděný odpad.
Další informace o třídění odpadů najdete na www.ekontejnery.cz.